Aktuellt
20220519
Förändrat säkerhetsläge i Europa – hur påverkar det förskolan och skolan?
Med krig i Europa och ett förändrat säkerhetspolitiskt läge påverkas hela samhället, även förskola och skola. En ökad medvetenhet och beredskap behövs i förskola och skola för att kunna hantera möjliga konsekvenser av detta.
Läs Skolverkets Nyhetsbrev här
202200512
Jämför gymnasieprogram
Vill dina elever jämföra innehållet i olika gymnasieprogram? I vårt nya verktyg listas alla kurser som ingår i programmet så att du får en tydlig överblick. Du kan även jämföra med ett annat program för att se skillnader och likheter.
Läs mer här
20220509
Skolverket föreslår nationella målsättningar för skolan
För att öka kvaliteten och likvärdigheten i skolan ska Skolverket ta fram ett nationellt kvalitetssystem för skolväsendet. Vi har nu lämnat förslag till regeringen på nationella målsättningar för de olika skolformerna och fritidshemmet. Målsättningarna är en del av kvalitetssystemet, som på sikt ska ge bättre förutsättningar för barns och elevers utveckling och lärande.
Läs mer här
20220414
Seminarium om ämnesbetygsreformens första remiss
Den 28 april är du som jobbar i gymnasieskolan, gymnasiesärskolan och komvux välkommen till ett digitalt seminarium om ämnesbetygsreformen. Du får information om reformen och om hur du gör för att lämna synpunkter på förslagen. Ämnesbetyg ersätter kursbetyg från den 1 juli 2025.
Läs mer om här
20220332
Gymnasieelever intervjuar statsministern om situationen i Ukraina
I den här filmen intervjuar två elever från Tumba gymnasium statsminister Magdalena Andersson om kriget i Ukraina, säkerhetsläget i Sverige och regeringens arbete. Filmen riktar sig till elever i gymnasieskolan.
Se intervjun här
20220318
Digitalt seminarium om mottagandet av barn och ungdomar från Ukraina
Den 24 mars bjuder vår gd Peter Fredriksson in till ett digitalt seminarium där han och andra berättar om hur Skolverket kommer stötta skolor och förskolor i arbetet med mottagandet av nyanlända barn och ungdomar. Du kommer även att få information om regelverket, huvudmannens ansvar och ta del av erfarenheter och goda exempel. Seminariet riktar sig till skol- och verksamhetschefer och ansvariga för mottagandet av nyanlända. Seminariet anordnas tillsammans med SKR och Friskolornas riksförbund.
Läs mer i Skolverkets Nyhetsbrev
20220303
Att prata med barn och unga om krig och kriser
Barn blir ofta berörda när något allvarligt har hänt i samhället eller i omvärlden. Här får du som jobbar i skolan stöd i hur du pratar med barn och elever om svåra saker som krig och kriser.
Läs mer i Skolverkets Nyhetsbrev
20220210
Restriktioner försvinner men tillfälliga förordningen är kvar
Folkhälsomyndigheten bedömer att pandemin nu går in i en ny fas och många restriktioner tas därför bort. Men det är fortfarande hög frånvaro på många förskolor och skolor. Det är därför viktigt att huvudmän och rektorer ger förskollärare, lärare och annan personal förutsättningar att fokusera på undervisning och elevhälsouppdrag och prioriterar bort annat.
Läs mer här i Skolverkets Nyhetsbrev
20220201
Sista rycket inför gymnasievalet
Har du elever som tvekar? Hjälp dem till stödet på Utbildningsguiden. Här kan de se filmen om valkompetens, läsa om programmen och jämföra olika gymnasieskolor.
Läs mera i Skolverkets Nyhetsbrev
20220125
Ökad smittspridning i skolan väntas de kommande veckorna
Förskolor och skolor behöver vara förberedda på ökad smittspridning och ökad frånvaro bland lärare och elever de närmaste veckorna. I det läget är det förstås viktigt att fokusera på kärnuppdraget och säkerställa omsorgen för barn till vårdnadshavare inom samhällsviktig verksamhet. Det finns också möjlighet att införa fjärr- och distansundervisning i vissa situationer.
Läs mer i Skolverkets Nyhetsbrev
20211207
Yrkesprogrammen lyfts fram i vinterns gymnasievalskampanj
I december och januari sätter vi fokus på yrkesprogrammen. På utbildningsguiden.skolverket.se förklarar vi vilka möjligheter yrkesprogrammen ger och du kan hitta intervjuer med yrkesproffs som berättar om sina jobb. Satsningen är en del av Skolverkets uppdrag att öka yrkesprogrammens attraktionskraft. Samtidigt annonserar vi på sociala medier med syfte att nå elever i årskurs nio.
Läs mer i Skolverkets Nyhetsbrev
20211118
Informerar ni vårdnadshavare om hur ni sätter betyg?
Lärare ska utvärdera varje elevs kunskapsutveckling och informera elever och föräldrar om hur det går i skolan. Det är förstås extra viktigt om en elev riskerar att inte nå upp till kunskapskraven för godkänt betyg. Här finna information som du kan använda i kommunikationen med elever och vårdnadshavare
Läs mer här i Skolverkets Nyhetsbrev
20211111
Så hanterar du nationella prov säkert
Just nu är det många elever som gör nationella prov. Här finns regler och instruktioner för att hantera proven säkert. Har din skola koll på vad som gäller?
Läs mer i Skolverkets Nyhetsbrev
20211028
Vaccinationen mot covid-19 för barn.
Nu erbjuds 12 till 15-åringar vaccin mot covid-19 i flera regioner. I många fall sker vaccinationen på skolan och du får kanske frågor från elever och vårdnadshavare. På Folkhälsomyndighetens webbplats finns information som riktar sig till barn och vårdnadshavare. Använd gärna materialet och tipsa vårdnadshavare om att det finns.
Läs om vaccination för barn på Folkhälsomyndighetens webbplats
20211008
Idag den 8 oktober är det vägledningens dag
Nytt material inför ändrade läroplaner och kursplaner 2022
Nu är det dags att planera för de ändrade styrdokumenten i grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan. Få koll på ändringarna och ta del av vårt nya material för lärare, rektorer och skolchefer.
Läs mer här i Skolverkets Nyhetsbrev
20211005
Skolverkets nyhetsbrev om studie- och yrkesvägledning
Läs det här
20210929
Tidningen Lika Värde nr 3 2021. Tema Tillgänglig förskola och skola
Läs tidningen här
20210928
Fritt val gäller inte alla. Funktionsrätt Sverige har arrangerat ett webbinarium om skolvalsfrågan.
Det finns här på förbundets Youtubekanal
20210923
Om den svenska skolan på olika språk
Möter du nyanlända elever och vårdnadshavare? På Utbildningsguiden finns information om det svenska skolsystemet och vad som gäller för de olika skolformerna på några av de vanligaste språken bland nyanlända.
Läs mer i Skolverkets Nyhetsbrev här
20210909
Hantering av utbrott av covid - 19 i skolan
Vid smittspridning eller utbrott av covid-19 i skolan ska du som huvudman samråda med smittskyddsläkaren i regionen. Det är viktigt att vidta åtgärder som är proportionerliga. Det handlar om att väga elevernas rätt till utbildning och behov av socialt sammanhang i skolan mot åtgärder för att förhindra ytterligare smittspridning.
Läs mer här från Skolverkets Nyhetsbrev
20210903
Ny kunskapssammanställning om psykisk hälsa hos barn och elever med funktionsnedsättning.
Nu finns en kunskapssammanställning inom området psykisk hälsa hos barn och elever med funktionsnedsättning. Den visar att elever med funktionsnedsättning trivs i mindre utsträckning i skolan. De har även mer olovlig frånvaro än elever utan funktionsnedsättning.Kunskapssammanställningen ”Psykisk hälsa hos barn och elever med funktionsnedsättning” utgör en del av den kartläggning som Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, genomfört i ett regeringsuppdrag. Uppdraget är en samverkan där 25 myndigheter tillsammans ska ta fram underlag till en kommande nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention. Uppdraget ska slutredovisas till regeringen den 1 september 2023.
Ladda ner sammanställningen här
20210902
Allt om skolans regelverk
Så här i början av terminen får vi många frågor som handlar om skolans, rektorers och huvudmäns ansvar i olika frågor. Här hittar du till exempel svar på vad som gäller kring skolplacering, skolskjuts, extra anpassningar och särskilt stöd.
Läs mer i Skolverkets Nyhetsbrev
20210826
Samlad information om coronapandemin
I höst är det undervisning i skolans lokaler som gäller och det är viktigt att arbeta för att försbygga smittspridning. Här hittar du information om vad som gäller förskolor, skolor och vuxenutbildning under coronapandemin.
Läs här i Skolverkets Nyhetsbrev
20210818
Webbinarium om nya gymnasieprogrammet
Handels- och administrationsprogrammet blir försäljnings- och serviceprogrammet. De huvudsakliga förändringarna börjar gälla 1 juli 2022. I september erbjuder vi webbinarium om det nya programmet.
Här finns mer information och anmälan i Skolverkets Nyhetsbrev
20210524
Pandemin - en stor utmaning för skolan
De konsekvenser som vi hittills sett av pandemin bekräftas till stor del i vår nya rapport. Frånvaro hos elever och personal samt omfattande distansundervisning är två faktorer som riskerar att leda till ett utbildningstapp. Elever med mindre studievana och elever i behov av stöd påverkas mest.
Läs mer i Skolverkete Nyhetsbrev
20210511
BEGRÄNSADE LIVSVAL
Situationen för personer med intellektuell funktionsnedsättning
Läs publikationen här
20210510
Utbildning för elever med intellektuell funktionsnedsättning
Välkommen till ett digitalt lunchseminarium fredagen den 4 juni kl 12.00 - 13.00
Presentation av förslag till förändringar av utbildninge för elever med intellektuell funktionsnedsättning och diskussion vad utbildningen leder till.
Mer information finns här
20210507
Tipsa språklärare om Språklärargalan, utmärkelser och inspiration!
Läs mer i Skolverkets Nyhetsbrev
20210422

20210406
Skolverkets nyheter om studie- och yrkesvägledning april 2021
Innehåller bland annat:
- Den 20 maj anordnar Nordiskt nätverk för vuxnas lärande, NVL ett webbinarium om E-vägledning.
- Kompetensutveckling i studie- och yrkesvägledning
- Ny kollegial utbildning inom Skola och arbetslivb
- med mera
LÄS MER HÄR
20210325
SPSM:s tidning Lika Värde
Tidningen har fokus på specialpedagogik och funktionsnedsättningar.
Den ges ut fyra gånger om året.
Läs mer och ladda ner här
20210318
Stödsidor för ändrade ämnesplaner i engelska, matematik och moderna språk
Nu finns nya stödsidor för dig som ska undervisa utifrån de ändrade ämnesplanerna i matematik, engelska och moderna språk på gymnasial nivå. Sidorna innehåller information om ändringarna, jämförelsedokument och diskussionsfrågor. Motsvarande sidor för lärare som undervisar på grundskolenivå kommer den 30 september 2021
Här finns Skolverkets Nyhetsbrev
20210226
Sex och samlevnad byter namn och frivilliga skolformer får stärkt jämställdhetsuppdrag
Regeringen har fattat beslut om läroplansändringar i kunskapsområdet som idag kallas sex och samlevnad. Det nya namnet blir sexualitet, samtycke och relationer. Beslutet gäller alla skolformer. Läroplansändringarna innehåller också skrivningar som stärker jämställdhetsuppdraget för gymnasieskolan, gymnasiesärskolan och vuxenutbildningen. Förändringarna i läroplanerna ska tillämpas från höstterminen 2022.
Läs mer i Skolverkets Nyhetsbrev
Förslag idag:
Särskolan byter namn och får läsa - skriva - garanti
Utredaren: Basfärdigheter är lika viktiga för elever i grundsärskolan som för elever i övriga skolformer
Läs mer här
20210212
Utebliven apl - vad krävs för att få yrkesexamen?
Elever på yrkesprogram i gymnasieskolan kan nå målen för en yrkesexamen även i de fall när apl inte har kunnat genomföras tll fullo. Det viktiga är att eleverna fått möjlighet att tillgodogöra sig kunskaper i respektive kura, även om de inte fått möjlighet att göra alla momenten på en arbetsplats.
Läs mer i Skolverkets Nyhetsbrev
20210204
Så funkar apl
Till dig som tar emot elever med intellektuell funktionsnedsättning, IF, på arbetsplatsförlagt lärande, apl.
Här finns broschyren från Skolverket
20210202
Skolverkets nyhetsbrev om studie- och yrkesvägledning
Läs Nyhetsbrevet här
20210129
Hur påverkar coronapandemin ditt arbete?
Vi vill veta hur coronapandemin påverkar dig som arbetar inom förskola, skola och vuxenutbildning. Vi uppskattar om du vill svara på några frågor om hur du ser på förutsättningarna för resten av terminen.
Enkät och Nyhetsbrev från Skolverket hittar du här
20201217
Stöd för att organisera distansundervisning
Flera huvudmän har beslutat att högstadiet ska övergå till distansundervisning efter rekommendationer från smittskyddsläkare. Denna omständighet ställer stora krav på flexibilitet. Ni kan välja att prioritera undervisningen och skjuta upp eller ställa in andra arbetsuppgifter. Tänkpå att alla lektioner inte måste vara digitala redan från början. Det kommer att ta tid innan allt är på plats.
Läs mer här
20201208
Webbkonferens Skola Hemma
Konferensen arrangerades av RISE och Utbildningsradion och ägde rum den sjunde maj på distans med några gäster i konferenssalen på Ingenjörsvetenskapsakademin. En videoinspelning från hela konfernsen finns nedan.
Klicka här
20201204
Distansundervisning i gymnasieskolan
Från och med måndagen den 7 december rekommenderar Folkhälsomyndigheten att gymnasieskolor ska bedriva sin verksamhet på distans.
Rekommendationen gäller till den 6 januari med undantag för bland annat vissa elevgrupper, examinationer och praktiska moment. Ta del av våra svar på vanliga frågor och vårt stödmaterial
Läs Skolverkets Nyhetsbrev här
20201201
Skolverkets nyheter om studie- och yrkesvägledning december 2020
Läs Nyhetsbrevet här
20201127
Så kan ni arbeta förebyggande under pandemin
Många upplever utmaningar i arbetet med att minimera smittspridningen och följa de råd Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket ger. Här hittar du stöd och vägledning för hur ni kan göra i olika situationer. Stödet riktar sig till dig som arbetar i, eller ansvarar för, skola eller vuxenutbildning.
Läs mer här
20201119
Stöd för betygssättning.
Har du börjat fundera på betygen? Här finns information som kan hjälpa dig att utvärdera dina elevers kunskaper, sätta rätt beyg och kommunicera ditt beslut med elever och vårdnadshavare.
Läs mer här
20201112
Inte högre risk för skolpersonal att smittas av covid-19
Läs mer här
20201030
Varierad bild av hur coronaepedemin påverkat komvux
Läs mer här
20201019
Lägesbild av situationen i gymnasieskolan under pandemin
I Skolverkets Nyhetsbrev kan du också läsa om hur du kan ersätta prao!
Läs mer här
20201006
Skolverkets nyheter om studie- och yrkesvägledning oktober 2020
Läs mer i Skolverkets Nyhetsbrev
20201005
En budget för jobben.
Arbetsmarknads ministern har ordet.
Läs mer i Nyhetsbrev nr 5 2020 från Arbetsmarknadsdepartementet
20200924
Behörigheten till gymnasieskolan ökar i alla elevgrupper
Andelen niondeklassare som är behöriga till gymnasieskolans nationella program har ökat med 1,3 procentenheter sedan förra året. 85,6 procent av eleverna som gick ut grundskolan i våras blev behöriga, jämfört med 84,3 procent år 2019. Behörigheten har förbättrats i alla elevgrupper. Det visar Skolverkets nya statistik.
Läs mer Skolverkets Nyhetsbrev
20200905
Förslag på lösning till regeringen:
Så kan skolstatistiken åter publiceras
Idag lämnar Skolverket över förslag på lösningar till regeringen som syftar till att all skolstatistik kan publiceras igen. Sedan den 1 september 2020 publicerar Skolverket bara statistik på riksnivå. Detta som en konsekvens av att Statistikmyndigheten SCB ändrat sekretesspolicy om att fristående skolors uppgifter omfattas av sekretess. Frågan om statistiksekretessens omfattning har även prövats av Kammarrätten, vars dom har vunnit laga kraft.
Läs mer i Skolverkets Nyhetsbrev
20200828
Om vardagsliv och när man blir vuxen.
Elin, Alivin och vuxenlivet
Elin och Alvin som själva är tonåringar med intellektuell funktionsnedsättning, pratar om viktiga ämnen som hör vuxenvärlden till. De utmanar även varandra genom olika uppdrag som de utför på stan. Serien riktar sig framför allt till gymnasiesärskolan.
Här finns programmet
Utveckla samverkan mellan hem och vårdnadshavare
Använd vårt självskattningsverktyg för att identifiera styrkor och utmaningar som rör samverkan med hem och vårdnadshavare. Du hittar också stödmaterial som du kan använda i ditt utvecklingsarbete. Verktygen riktar sig till både rektor och personal i skolan och fritidshemmet.
Läs mer i Skolverkets Nyhetsbrev
20200820
Regeringen har fattat beslut om de reviderade kurs- och ämnesplanerna
Nu har regeringen fattat beslut om de reviderade kursplanerna i grundskolan, sameskolan och specialskolan och om två ämnesplaner på gymnasial nivå. Kursplanerna börjar gälla den 1 juli 2021.
2020813
Stöd inför terminsstarten
Här finns samlat stöd för förskola, skola och vuxenutbildning. Du hittar bland annat råd och vägledning inför återgången till ordinarie undervisning i gymnasiet.
20200810
Att anställa personer med diagnos - så gör du
Läs hur du gör här
202000714
Emma Östlund skådespelare och fotomodell i Glada Hudikteaterns Catwalk. Om att vara mobbad, få revansch och se människor som loika mycket värda.
Här finns länk till Sommar i P1
20200702
Nyhetsbrev om regeringens arbetsmarknadspolitik
Läs mer här
20200702
Förändrad sekretesspolicy påverkar tillgång till viss statistik
20200617
Få koll på vilka regeländringar som träder i kraft under sommaren
Läs Skolverkets Nyhetsbrev här
20200605
Särvux blir Komvux som särskild utbildning fr o m 1 juli
Läs mer här
20200604
Bedömningar på distans - så har Katedralskolan arbetat
Läs mer i Skolverkets nyhetsbrev
20200528
Motverka avhopp och fånga upp elever i kommunernas aktivitetsansvar
Distansundervisningen kan leda till en ökad risk för avhopp från skolan. Här finns stöd till kommuner för att motverka och fånga upp elever i kommunernas aktivitetsansvar
20200526
Prao - så kan du ersätta eller flytta
20200519
Hur går det för dig?
Vi vill veta hur coronapandemin påverkar dig som arbetar inom skola och vuxenutbildning. Därför skulle vi uppskatta om du ville svara på några frågor om din tankar och de utmaningar du ser inför hösten
20200515
Så agerar regeringen mot ungdomsarbetslösheten under coronakrisen - Ekot
Lyssna här Ekot
Arbetsplatsförlagt lärande under coronapandemin
20200515
När skolan flyttar hem
Dagens program ett möte mellan ministrar. Fokus på de unga utan sysselsättning
20200508
Nytt stöd ska underlätta under pandemin - ta del av konkreta råd och exempel på hur du löser några av de stora utmaningar skolan står inför just nu
Läs Skolverkets Nyhetsbrev här
20200429
Läs skolverkets nyhetsbrev här
20200424
Om coronapandemin - för barn och ungdomar
Läs mer på skolverket
20200418
Enstaka undantag från distansundervisning
Det är distansundervisning som gäller i gymnasiet och komvux. Men förutsatt att skolan vidtagit nödvändiga åtgärder för att minska smittspridning, kan skolan göra enstaka undantag och ta in mindre grupper av elever
• för att genomföra praktiska examinationer som inte kan genomföras på distans
• som har särskilda stödbehov och behöver kontakt i skolan
• som behöver ta del av inslag i undervisningen som inte går att genomföra på distans.
Läs information från skolverket här
Synlinjen erbjuder kostnadsfri rådgivning inom synrelaterade frågor.
Här kan du få råd och information om rehabilitering, arbete, studier, hjälpmedel, rättigheter med mera
Mer information här
Många skolor klarar omställningen till distansundervisning
Läs här
20200325
Nyhetsbrev från Skolverket
20200213
Motion till Socialdepartementet, Utbildningsdepartementet samt Arbetsmarknadsdepartementet.
20191217
Sluta stirra
Sluta stirra är en ideell organisation som arbetar med kunskapshöjande insatser genom utbildning, event och inspiration.
Läs mer här